Тим часом почистити та порізати картоплю, моркву та корінчик салери.
Окремо відварити попередньо замочену квасолю.
Порізати шматочками свинної грудинки та цибулину.
В пательні підсмажити шкварки та цибулю.

Для заквашування борщу потрібен буряковий квас, який готують заздалегідь.
Для цього необхідно буряки почистити та порізати на чвертки, положити їх в банку та залити перевареною холодною водою.
Банку накрити марлею та поставити в тепле місце на 10-15 днів для бродіння.
Буряки для квасу найкраще брати смугасті.
Пошаткувати капустину.
Коли м"ясо звариться, вийняти з баняка буряк, всипати порізані картоплю, моркву, салеру, 5-6 горошин чорного перцю.
Через 5-8 хвилин всипати шатковану капусту.
До шкварків з цибулею всипати попередньо відварених лісових грибів та потушкувати під кришкою зо 5 хвилин.
Коли овочі зваряться, заквасити борщ до смаку квасом.
Дати закипіти.
Всипати гриби зі шкварками та відварену квасолю.

Заправити борщ сметаною та посолити до смаку.
При подачі до столу в тарілку всипати кришеної зелені петрушки та кропу.
Також до страви подають потапці.
Для цього скибки житнього хліба обсмажують з обох сторін в смалькі та натирають часником.