?

Log in

No account? Create an account
06 січень 2006 @ 14:16 Пісний борщ

Червоний пісний борщ

 

Червоний пісний різдвяний борщ готують на буряковій заквасці. 
Закваска з буряків робиться завчасно: 1,5 кг буряків  ретельно почистити і нарізати тоненькими скибочками і скласти в скляну трилітрову банку і залити їх ледь теплою кип'яченою водою. 
Щоби буряки заквашувалися швидше, до банки можна покласти скибку житнього хліба. 
Банку обв'язати марлею і поставити в найтепліший куточок кухні. Через 4 – 5 днів обережно зняти пінку і перелити прозорий темно-червоний квас в чисті пляшки. 
В щільно закритих пляшках і в холодному місці він може зберігатися декілька місяців. Пісний борщ готується з селери, корінчика петрушки, морквини та цибулини. 
Овочі готуємо разом з чотирма почищеними і нарізаними маленькими скибочками буряками, додаємо 5 горошин чорного і 2 горошини англійського перцю, один лавровий листочок, по пів-склянки замочених білої квасолі та грибів (боровиків чи опеньок),3 порізаних картоплин.
Під кінець варіння всипаємо порізану капустину.
 По закінченню вливаємо до баняка трохи бурякового квасу (приблизно на 1,5 л відвару – 0,5 л квасу). Борщ довести до кипіння, але не кип'ятити! 
Якщо колір борщу недостатньо яскравий, додати до нього сік, витиснений з одного потертого на дрібній терці буряку. Заправка борщу— справа смаку. Крім солі для смаку додаємо трошки (одну чайну ложечку) цукру. 
Якщо борщ вам здається недостатньо кислим, витисніть сік з цитрини, але ніколи не додавайте оцту. 
Якщо вам смакує часник, то перед подачею борщу на стіл можна додати потовчений зубчик часнику, мелений чорний або червоний перець.
 До борщу традиційно кладуться в тарілку  вушка , по 6 –8 на порцію. 

Дослід
bomok: