?

Log in

No account? Create an account
30 квітень 2009 @ 11:26 Печений печінковий паштет.



Такий паштет у нас удома і взагалі в Галичині завжди готують на великі свята такі як Різдво, Паска,обов’язково на весілля за бажанням на день народження чи хрестини. Нарізають як у мене на фото, викладають на велику тарілку з різними видами ковбас, шинки, копченого шпондеру, зайців - таке собі асорті :-). Їдять як правило з "бурячками"(тертий хрін з вареним буряком, приправлений цукром, оцтом і сілью).
1 кг печінки (бажано телячу, ну можна свинну)
1 кг м’яса пісного (телятина, або свинина, або яловичина)
0,5 кг жирної свинини ( карковина, або сирий шпондер з добрими прослойками м’яса)
4 яйця
2 великі моркви
2 великі цибулі
1 корінь петрушки
Пів кореня селери(розміром з апельсин)
Пів білої частини цибуля-порею
2-3 столові ложки манки
Сіль, перець мелений і в зернах, лавровий лист.
Беремо великий казан,або баняк з товстим дном, або гусятницю, розігріваємо її вливаємо буквально 1-2 ложки олії щоб змастити дно і боки, жирну свинину порізану на грубші кубики викладаємо в казан, і тушкуємо на середньому вогні, через хвилин 10-15 даємо пісне м'ясо порізане на такі самі кавалки, даємо коренеплоди, порізані на куски(морква і корінь петрушки –кружечками, селера на кубики) , тушкуємо хвилин 15, даємо цибулю порізану на грубі кільця, і порей також – на грубші кільця,лавровий лист і перець горошком, тушкуємо все майже до готовності м’яса, печінку почистити від плівки, повирізати все лишне, нарізати на кавалки як м'ясо, і дати до гусятниці , тушкуємо все разом, час від часу помішуючи хвили 15 не більше!!!
Даємо вистигнути, перемелюємо на м’ясорубці два !!! рази.
Яйця збити в окремій посудині, так щоб маса була пухка( міксером хвилин 10), до яєць додати манку все розмішати , виливаємо яєчну суміш до перемеленого м’яса, аж тепер солимо, і перчимо, добре вимішуємо, краще руками ( я роблю маленьку котлетку і смажу на пательні, щоб знати який смак може треба досолити чи до перчити).
Форму для випікання краще брат з високими бортиками, застелити пергаментним папером, змащуємо олією, викладаємо паштет розрівнюємо, мастимо яйцем і в духовку на 180гр, печемо не більше 30ха, я дивлюся як тільки на поверхні паштету почнуть появлятися дрібні тріщинки – все готово, можна виймати.
Трошки нотаток, якщо при замісі паштет рідкий, додаєте ще ложку –дві манки. Щоб зрозуміти яким має бути паштет перед випіканням – ви можете з нього зліпити колобок і він не розлізеться, буде пишний але тримає форму, а якщо навпаки паштет вийшов загустий – дайте ложку другу сметани або одне яйце.. З паштету можна сформувати батони і випікати так .
Дослід
lotoos:
[User Picture Icon]
From:sestra_yuliya
Date:30 квітня 2009 10:03 (UTC)
(Понюхати)
ням-ням. а з курячої не вийде така смакота,бо у мене якрах 2завалялась" куряча?
[User Picture Icon]
From:lotoos
Date:30 квітня 2009 11:28 (UTC)
(Понюхати)
Я не робила жодного разу з курячою, але думаю варто спробувати;-)