?

Log in

No account? Create an account
15 лютий 2006 @ 09:10 Мінімум мініморум або бісквіт для початківців
Tags:
Вовки від кулінарії можуть займатися власними справами. Сьогодні буде дуже простий тортик з банановим кремом.
Його бісквітна основа - чудова база для будь-якого тортика або фруктового пирога. Якщо ви виконаєте крок за кроком мої інструкції, то не тільки отримаєте смачну випічку до чаю, а й просто полюбите бісквіти, як люблю їх я. Справа в тому, що вправлятися у випічці я почала саме з цього рецепту, і було мені тоді років 12. Тому сміливо можу казати, що маю 20-річний досвід:), яким охоче поділюся.

Отже, базовий рецепт бісквітної основи для тортика:

Яйця - 4 шт.
Цукор - 6 ст. л.
Борошно - 4 ст. л. Можна 1 ложку борошна замінити ложкою крохмалю.

Міксер, дві миски (ідеально чисті і сухі), форма для випікання, сито, масло вершкове для змазування форми.

Для крему:

Банан стиглий великий - 1 шт.
Сметана або вершки від 25% жирності - 300-350 г.
Цукор ванільний - 0,5 пакетика/5 г.
Загущувач для сметани - 1 пакетик.

Порошок какао - 1 ст. л.
Шприц кондитерський - опційно.

1. Вмикаємо духовку. Вона повинна нагрітися до 200*С.

2. Збираємо все, що нам буде потрібно для приготування. Всі інгредієнти і пристрої. Нам прийдеться все робити швидко, тому краще, коли все під рукою. Також зразу заготуємо кілька чистих ложок.

3. Зразу підготуємо форму для випікання. Поставимо її подалі від духовки, щоб не грілася. Змажемо вершковим маслом. Краще брати шматочок з холодильника, тоді воно не плавиться і змазує щільно. Масла не жаліємо. Потім злегка притрушуємо борошном і відставляємо.

4. Розбиваємо яйця і розділяємо на білки-жовтки в дві миски. Якщо у нас миски різні за розміром, більшу віддаємо під білки. Якщо ми не впевнені у власній вправності, розділяємо спочатку в чашки по одному, а потім виливаємо в миски. Перше правило: не страшно, якщо білок потрапив у жовтки, але непоправно, якщо жовток капнув у білки! Тому робимо це швидко, але уважно і обережно.

5. Миску з білками відставляємо у холодильник на найхолоднішу поличку. Правило друге: найкраще збиваються холодні білки в чистій сухій посудині.

6. Міксером збиваємо жовтки з 4 ст.л. цукру. Якщо у нас міксер з трьома швидкостями, поступово збільшуємо оберти. Жовтки повинні в декілька разів збільшитися в об’ємі і побіліти, стати пухкими.

7. Ретельно миємо вінички міксера і насухо витираємо.

8. Дістаємо з холодильника білки і починаємо збивати на першій, потім другій швидкостях. Тоненькою цівочкою підсипаємо 2 ст. л. цукру, поступово. Переходимо на третю швидкість. Що ми повинні отримати: повну миску легкої але досить щільної маси, яка тримає форму (як ми міксером повели, так вона і застигла). Припиняємо збивати, коли по краю побачимо перші ознаки відсікання (трохи зміниться структура, в процесі зразу стане ясно, що це таке:).

9. Чистою сухою ложкою відділяємо третину білків, обережно викладаємо в жовтки і перемішуємо. Правило третє: вимішувати бісквіт завжди в один бік, знизу вгору, повільно і обережно. Наше завдання - залишити його пухким, наповненим бульбашками повітря.

10. Поступово, по одній ложці, просіюємо в жовтки з білками борошно. Ложку просіяли - перемішали (пам’ятаємо про правило три!), потім другу і т.д. Отримали однорідну пухку дуже привабливу масу.

11. Обережно викладаємо решту білків (правило три!) і перемішуємо. На цьому етапі нам не потрібна дуже однорідна маса. Більш-менш рівномірно перемішуємо знизу вгору, і досить.

12. Виливаємо-викладаємо тісто у форму, мінімально допомагаючи собі ложкою. Трохи повернемо форму туди-сюди, тісто саме розподілиться рівномірно. Ставимо форму в духовку.

*** Поки ми облизуємо ложку і вишкрібаємо залишки тіста з миски, не забудьмо глянути на годинник. По-перше, ми запам’ятовуємо, коли поставили тісто в духовку, а по-друге, радісно відмічаємо, що на попередні 12 пунктів у нас пішло максимум 10 хвилин!

*** Правило четверте: на 15-20 хвилин забудемо про бісквіт, нехай сам печеться. Інакше впаде і більше ми йому нічого не зробимо, буде блиноподібний. Всього він пектиметься у нас 20-25 хвилин, і потім ми вимкнемо духовку і залишимо його ще на 5 хвилин. Тривалiсть випікання залежить від духовки і від діаметру форми. Чим менший діаметр, тим більша товщина бісквіту - печемо довше. І навпаки. Перевірити готовність можна через 20-25 хвилин дерев’яною шпичкою. Раджу не витягати форму повністю із духовки на час перевірки. Шпичка суха - бісквіт готовий.

13. Готуємо крем. Спершу чистимо і ретельно розминаємо виделкою в мисці банан.

14. Додаємо сметану, ванільний цукор, можна капнути трохи лимонного соку. Перемішуємо. Солодкоїжки можуть додати ще цукрової пудри, але я раджу не робити цього. У нас солодкий корж, тому хай крем залишиться натурально-банановим.

15. Додаємо зaгущувач для сметани і збиваємо міксером 3-4 хвилини на третій швидкості.

16. Відставляємо крем в холодильник, поки допечеться наш бісквіт.

*** Виймаємо бісквіт і накриваємо його прямо у формі сухим рушником. Залишаємо хвилин на 15 охолонути. Якщо ми все правильно зробили, то він трохи відійде від стінок форми і ми легко виймемо його. Пам’ятаємо, що бісквіт - штука ніжна, його не можна тиснути, м’яти, давити.

17. Викладаємо бісквіт на таріль/підставку для торта. Змазуємо кремом, щоб вийшов рівномірний шар товщиною 5-7 мм, вирівнюємо поверхню ножем.

*** Якщо ми будемо прикрашати тортик з кондитерським шприцом, залишаємо декілька ложок крему. Якщо ні - вимазуємо увесь.

18. Через невелике ситечко присипаємо тортик порошком какао. (Використання ситечка дозволяє зробити це рівномірно тонким шаром).

19. Накручуємо на шприц насадку-зірочку і прикрашаємо тортик по периметру невеликими розетками. Потренуватися можна в мисці з кремом. Технологія проста: тримаємо шприц перпендикулярно до поверхні, майже впритул. Нажимаємо на поршень, поки не отримаємо розетку потрібного розміру, потім з півобертом відриваємо шприц.

20. Готовий тортик можна поставити в холодильник на 15-30 хв., а можна зразу й подавати.

От і все. Базовий бісквіт можна використовувати для будь-якого торта. Можна просто посипати корицею. Можна - цедрою. Все, на що вистачить фантазії - теж можна. І робити це дуже просто, тільки треба виконувати правила. А то так дивно читати кілометрові форуми про те, "чому у мене не виходить бісквіт". Все виходить, дуже легко і швидко. Бажаю успіху!:)
Дослід
фенікс
markitka:
[User Picture Icon]
From:tany17
Date:15 лютого 2006 09:01 (UTC)
(Понюхати)
А що таке зaгущувач для сметани ??

ps я счас захлебнусь :)
[User Picture Icon]
From:markitka
Date:15 лютого 2006 09:11 (UTC)
(Понюхати)
тю! такі пакетики продаються, так і називаються,
щоб гарно збивалася сметана і вершки
питай на базарі там де спеції продаються
там же береш пакетик желе, розливаєш по своїх крейзі-мисочках, в холодильник, а годині о шостій збиваєш пачку сметани з цукром і загущувачем, креативно викладаєш на желе, прикрашаєш фруктами і шоколадною стружкою, знову в холодильник, і потім увечері видаєш сюрприз на-гора.
Та ти взагалі у нас супер-пупер незрівнянна мама!%)

ПС: десь о 19-30 почала готувати вчора вечерю, а о 20-45 ми вже половину торта з’їли%)
[User Picture Icon]
From:tany17
Date:15 лютого 2006 15:37 (UTC)
(Понюхати)
ага, поняла, спасибо!

(подозрительно)а чегой то ты меня супером-пупером обзываешь?

скорость поедания торта впечатляет! :))
[User Picture Icon]
From:markitka
Date:15 лютого 2006 20:56 (UTC)
(Понюхати)
ми голодні були:)