kpblcbka (kpblcbka) wrote in ua_kyxap,
kpblcbka
kpblcbka
ua_kyxap

Твердий сир

Добрий вечір в вашій хаті :)
Хочу поділитися своїм улюбленим рецептом, якщо ви не проти. Я у свій час жити не могла без звареного в домашніх умовах твердого сиру. Спочатку готувала його тому, що жила тоді не дуже і магазинний голландський був не по-кишені. А потім просто вже не могла відвикнути. Який не куплю сир в магазині - всим він мені не такий. А в свій і солі покладу на свій смак і взагалі якось він мені рідніший і смачніший був. Отож може і вам сподобається.

Для приготування потрібно:

  • 1 кг сиру, маю на увазі те, що росіською називається "творог"  (можна нежирного, все одно всесь жир витопиться і піде в сироватку)
  • 1 літр молока
  • 1 ч.л. солі  (я беру більше, десь півтори-дві, мені подобається солоний сир)
  • 1 ч.л. соди  (тут точно відміряти без гори)
  • 1 яйце
  • 50 гр. вершкового масла

 Сир покласти в казанчик або неемальовану каструлю, бажано з товстими стінками. Залити молоком. Довести до кипіння, коли закипить – зменшити вогонь і варити на дуже слабкому вогні 15 хвилин (не помішувати!).

 Поки сир вариться, в окремій невеликій мисці обережно розтопити масло, вбити туди яйце, додати сіль і соду та розмішати все до однорідної маси.

 Завчасно підготувати:

  1. друшляк застелений марлею, а краще марльовкою, вона щільніше і не буде так забиватися липкою масою. Друшляк поставити в досить велику каструлю, щоб було зручно зціжувати дуже гаряче варево.
  2. велику миску де сир буде вимішуватися. Коли він вимішується, то дуже вирує і збільшується в об'ємі, тому потрібен простір.
  3. Форми, в які буде викладено готовий сир для застигання. В якості форми добре використовувати поліетиленовую пляшку з-під води. відрізати їй верх і викласти сирну масу туди. Коли вона захолоне, то вийде сир у вигляді рулету. Ще я використовувала прямокутні коробочки від бутербродних маргаринів типа "Rama", теж дуже зручно - виходить прямокутний брикет сира.

 
Далі треба діяти дуже швидко і бажано щоб все було зручно і під рукою.

 Після 15-хвилинної варки зняти казанок з вогню,  відкинути сир на друшляк, дати стекти сироватці (недовго, десь із півхвилини, щоб зійшла основна маса рідини). Викласти сир з марлі в об'ємну в підготовану миску, додати туди ж масло з яйцем і содою, та швидко вимішувати. Суміш на очах почне гуснути. Коли вимішувати стане важко і ложку вже не можна буде провернути, викласти сир у форми і дати охолонути до кімнатної температури. Далі поставити в холодильник на 8-12 годин для остатчного затвердіння.

Смачного :)
Tags: Закуска, Сир
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 5 comments