?

Log in

No account? Create an account
13 вересень 2006 @ 16:49 Боблеваш
  • склянка коричневої строкатої квасолі
  • 4 картоплини
  • 2 морквини
  • 250г копченої корейки
  • цибулина, корінь петрушки
  • солодка мелена паприка,  гірчиця
  • борошно
  • майоран, лавровий лист, сіль

    Квасолю попередньо на ніч замочити у холодній воді.

    М"ясо порізати на невеликі шматочки, 

    вкинути до каструлі, посікти туди цибулину, накрити покришкою та поставити на вогонь.
    Коли спасерується цибуля, всипати по ложці борошна та паприки, 
    чайну ложку гірчиці, добре все перемішати, всипати квасолю, 
    влити теплої води, щоби покрило.
    Варити на малому вогні не менше однієї години, 
    затім вкинути порізані корінь петрушки, картоплю та моркву, лавровий лист.
    Коли картопля буде готова, посолити, вкинути щіпетке, дати ще покипіти декілька хвилин та зняти з вогню.
    При подачі до столу страву заправляють меленим майораном та зеленню петрушки.

    Щіпетке готують з тіста, відщипуючи невеликі його шматочки.
    Для приготування тіста необхідно пів-склянки борошна, одне яйце та дрібку солі.
    Тісто має трохи підсохнути.
Дослід
кіт
kag0r:
[User Picture Icon]
From:reflecsplint
Date:13 вересня 2006 14:45 (UTC)
(Понюхати)
це бiльш схоже на чорбу або гуляш..
дуже смачний баблевеш був у хустi та ужгородi
але там не було картоплi, гiрчицi, але був запах часнику


пошукаю той рецепт котрий використовував - там бiльш менш схоже за смаком та напишу



[User Picture Icon]
From:kag0r
Date:13 вересня 2006 14:54 (UTC)
(Понюхати)
є купа варіацій приготування цієї квасолевої зупи
комусь до вподоби часник, комусь кмін, а комусь майоран
це все діло особистих вподобань:)))
в Сербії я куштував також одну квасолю з кавалками копченого м"яса з омачкою паприки та борошна
...чекаю особистих рецептів
[User Picture Icon]
From:reflecsplint
Date:14 вересня 2006 06:47 (UTC)
(Понюхати)
готував по цьму рецепту - результат був ближче всього за смаком

http://www.recipesource.com/ethnic/europe/serbian/bean-soup1.html


SZERB BABLEVES (SERBIAN BEAN SOUP)

Recipe By :
Serving Size : 6 Preparation Time :0:00
Categories :
Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
-------- ------------ --------------------------------
1/2 lb Beans, white, dry
3 lb Beef bones
2 ea Carrots -- peeled, sliced
1 ea Parsnips -- peeled
1 tb Salt
1 ea Little Dumplings (recipe)
1 tb Lard
1 sm Onions
2 tb Flour, all-purpose
3 ea Garlic cloves -- chopped,
-mashed
1 tb Paprika, hot
1 c Yogurt, plain
1 t Vinegar, white

Soak beans in 1 quart cold water the night before
you plan to make soup. Next day, drain beans and put
aside.
Put 2 quarts water in a large soup pot and in it
cook bones and vegetables with salt over low heat for
2 hours. Strain and save liquid.
Put drained beans into the reserved liquid; add
enough water to bring the amount back to 2 quarts.
Cook covered over low heat till beans are done.
Make little dumplings and put aside.
Melt the lard in a frying pan. Wilt onion in it,
then mix in the flour and cook over very low heat till
the mixture is light brown.
Remove from heat and mix in mashed garlic and
paprika. Whip in 1/2 cup cold water. Add to the almost
ready bean soup and cook the soup over very low heat
for at least 10 minutes longer.
Note: this southern Hungarian dish probably appears
in Serbian cookbooks as a Serbian dish, where it is
hopefully titled "Hungarian Bean Soup".
[User Picture Icon]
From:kag0r
Date:14 вересня 2006 07:45 (UTC)

я невеликий фахівець мадярської та балканської кухонь

(Понюхати)
але
має бути для автентичності
перше - квасоля
друге - копчена свинина
третє - паприка та борошно
решта - фантазія
...а в цьому посиланні телятина
[User Picture Icon]
From:reflecsplint
Date:14 вересня 2006 08:13 (UTC)

Re: я невеликий фахівець мадярської та балканської кухо

(Понюхати)
по перше не телятина а кiстки - це для бульону
beef bones = кости говядины :) також пiдiйдуть копченi свинячi кiстки

готував з копчених свинячих ребер \бульон\ та копченоi свинини \додав в кiнцi шматочками\ )

загальне для боблевешiв я так зрозумiв - приготування заправки i додавання ii в самому кiнцi, та пiсля цього лагiдний тепловий режим, як для солянки

розтопити сало, цибуля на дуже малому вогнi, паприка, мука.. зняти з вогню, додати часник та негайно чашку холодноi води, додати до супу i варити на дуже малому вогнi ще не менше 10 хвилин

[User Picture Icon]
From:kag0r
Date:14 вересня 2006 10:45 (UTC)

Re: я невеликий фахівець мадярської та балканської кухо

(Понюхати)
нехай буде гречка, лиш би не суперечка:)))
[User Picture Icon]
From:lazzy_cat
Date:13 вересня 2006 15:39 (UTC)
(Понюхати)
Взагалі-то, якщо мається на увазі угорська страва, то це "боб-левеш", так ближче до угорської назви. "Щіпетке" -- також трохи інакше, ближче до "чіпетке".
Отут: http://kolyba.org.ua/modules/kulinar/article.php?storyid=330

А про страву із Сербії -- у нас це зветься "Підбивана пасуля" або ж "Підбивані лопаткИ"
Ось рецепт з того ж джерела:
http://kolyba.org.ua/modules/kulinar/article.php?storyid=126
Саме до нього багато хто (я також) додає оті самі кавалки м’яса домашнього копчіння.

Вас дійсно цікавлять мої особисті (матусині, бабусині) закарпатські рецепти?
[User Picture Icon]
From:reflecsplint
Date:14 вересня 2006 05:21 (UTC)
(Понюхати)
цiкавлять )
[User Picture Icon]
From:kag0r
Date:14 вересня 2006 07:37 (UTC)
(Понюхати)
ага
їв я тую підбивану пасулью - смачна страва
а рецепти origine думаю багатьох зацікавлять
так, що чекаємо
[User Picture Icon]
From:kag0r
Date:14 вересня 2006 07:48 (UTC)
(Понюхати)
чіпетке можливо і оригінальніше звучить до вимови мадярською
але
але "щипати" (щіпетке)більш природньо передає смисл цього слова
мабуть я помиляюся?
[User Picture Icon]
From:marikan
Date:13 вересня 2006 15:55 (UTC)
(Понюхати)
Мене цікавлять! Із задоволенням щось приготую!